یکی از سوالات مهم در خرید و نصب جک درب پارکینگ این است که ساختار جک درب پارکینگ چگونه است؟ جک برقی درب پارکینگ برای باز کردن و بستن دربهای اتوماتیک پارکینگ به کار میرود که با نامهای جک ورودی، جک برقی و جک ریموتی شناخته میشوند. با پیشرفت در عرصه صنعت دیگر هر بار نیازی به پیاده شدن از خودرو و باز کردن درب پارکینگ بصورت دستی نیست. عملکرد جک درب پارکینگ همانند بازو است. به گونهای که با فرمان دادن به جک، همانند بازو کشیده شده و باز یا بسته میشود.
ساختار جک درب پارکینگ
اگر بخواهیم بصورت کلی بگوییم ساختار جک درب پارکینگ از استاتور یا سیم پیچ، رتور، دنده برنجی و میل ماردان جک درب پارکینگ است. البته لازم است این نکته را نیز بگوییم و یادآور شویم که ساختار جک درب پارکینگ در انواع دربها متفاوت است و گزینههای گفته شده ساختار کلی را تشکیل میدهد. آتی در با ارائه این مقاله جامع و کامل قصد دارد ساختار انواع جک درب پارکینگ را ارائه دهد و کمک کند تا نصابان و خریداران جک، دید وسیعتری به این قضیه داشته باشند.
جمعآوری اطلاعات راجب ساختار جک پارکینگ یا همان اجزای تشکیل دهنده جک پارکینگ دید کسانی که به دنبال آموزش نصب آن هستند را به کل تغییر میدهد و دید آنها را وسیعتر میکند. در ادامه با ما همراه باشید تا به اجزا و ساختار جک پارکینگ بپردازیم.
استاتور یا به اصطلاح سیم پیچ جک پارکینگ، قسمت ثابت موتور است. استاتور تشکیل شده از چند لایه فلزی است که به شکل استوانهای توخالی به یکدیگر متصل شدهاند. اگر از نزدیک به این قطعه نگاه کنید متوجه خواهید شد که شیارهایی روی ورقهها وجود دارند که سیم پیچها را درون خود جای میدهند. به هر کدام از این سیم پیچها کلاف نیز گفته میشود. استاتورها در نقش تولید کننده میدان مغناطیسی و پشتیبان کننده مکانیک موتور هستند. استاتور موتور جک پارکینگ الکترومکانیک از هسته استاتور، سیم پیچ استاتور و قاب تشکیل شده است.
سیم پیچ استاتور در هسته استاتور تعبیه شده است که نیروی الکترومغناطیسی القا شده را تولید میکند. استاتور از چند قطعه باریک آلومینیوم و یا آهن سبک ساخته شدهاند که به اصطلاح هسته استاتور را تشکیل میدهند. سیم پیچهایی با سیم روکشدار در شیارهای تعبیه شده در روی استاتور جاسازی شدهاند. هر گروه از این پیچها با هستهای که آن را درون خود دارند؛ یک آهن ربای مغناطیسی را برای کار کردن با موتور القایی AC شکل میدهند. این پیچهها مستقیما با منبع انرژی در اتصال هستند و رابطه مستقیمی با منبع انرژی دارند؛ به گونهای که با برقراری تغذیه AC یک میدان مغناطیسی چرخنده بوجود میآید و تولید میشود. تعداد قطبهای یک موتور القایی AC به اتصال این پیچهها بستگی دارد.
بخش متحرک موتورهای الکتریکی و یا ژنراتورهای برقی، رتور یا چرخانه جک پارکینگ نامیده میشود. رتور یا همان چرخانه از هستهای چند تکه و استوانهای که محوری برای در بر گرفتن رساناهای موردنیاز است، تشکیل شده است. این شکافها از میلهای از جنس مس، آلومینیوم و یا آلیاژ فلزات هستند. در انتهای این میلهها به وسیله پیچههایی اتصال کوتاه رخ داده است. در انتهای رتورهای جک پارکینگ قسمتی بصورت و به شکل مارپیچ وجود دارد که حرکتهای رتور را به چرخ دنده انتقال میدهد. بهتر است جنس رتور از دنده برنجی سختتر باشد تا با طی زمان کوتاه یا طولانی رتور سالم بماند و هزینه تعمیر کمتر شود.
دنده برنجی جک پارکینگ
کاربرد چرخ دندهها این است که جهت نیرو بین دو محور را انتقال یا تغییر میدهند. بر روی این چرخ دندهها، دندانههایی با فاصله مساوی وجود دارند. دندانههای موجود بر روی چرخ دندهها پس از ساییده شدن با دندانههای چرخ دنده مجاور نیرو را به یکدیگر انتقال خواهند داد. قطعه رتور که داخل استاتور تعبیه شده است با ویژگی و یا خاصیت مغناطیسی حرکت میکند و چرخ دنده از جنس برنجی یا پلاستیکی را میچرخاند. چرخ دنده هم باعث چرخیدن میل ماردان میشود. کارکرد میل ماردان مانند پیچی بزرگ است که مهره ماردان را به جلو یا به عقب میراند. با اتصال شفت به مهره ماردان و با جلو و عقب رفتن این مهره، روی آن حرکت کرده در نتیجه درب پارکینگ بسته شده و یا باز خواهد شد.
میل ماردون
میل ماردون میله ای به شکل مارپیچی بوده که به گیربکس پارکینگ وصل میشود و حرکت موتور جک پارکینگ را به رفت و برگشت تبدیل میکند. علاوه بر متصل بودن آن به گیربکس به قطعه شفت جک نیز متصل است و پیستون جک پارکینگ راا به حرکت در میآورد.
همانطور که در قسمت پیشین گفته شد، ساختار انواع جک پارکینگ با یکدیگر تفاوت دارد. جکهای الکترومکانیک بیشتر در پارکینگ منازل که از وزن کمتری برخوردار هستند؛ کاربرد دارد. این جکها بیشتر برای مکانهای کم تردد مناسب است. جک الکترومکانیک توسط چرخدنده و گیربکس کار میکند. این جک برای دربهایی که وزنشان بین 100 تا 500 کیلوگرم است استفاده میشود. جک پارکینگ الکترومکانیک در واقع همان سیستم گیربکس مکانیکی است که حرکتهای چرخشی را به حرکت خطی تبدیل میکند. این جک توسط رتو و چرخ دنده حرکت میکند.رتور که داخل استاتور قرار گرفته است با نیروی مغناطیسی چرخ دنده را میچرخاند. همانطور که گفتیم چرخ دنده هم میتواند از جنس پلاستیکی و هم از جنس برنجی باشد. چرخ دنده هم میل ماردان را به حرکت در میآورد و مهره را به جلو یا عقب میراند؛ در نتیجه درب پارکینگ باز یا بسته میشود.
ساختار موتور جک بازویی
حال در این قسمت به ساختار موتور جک هیدرولیکی میپردازیم. همانطور که میدانید جک هیدرولیک دارای محفظهای استوانهای است که روغن هیدرولیک را در خود جای میدهد. جک هیدرولیکی برای مکانهای پر رفت و آمد مناسب است و اصلیترین کاربرد آن، باز و بسته کردن دربهای سنگین است. این جک پارکینگ به دلیل داشتن روغن در ساختار موتور جک هیدرولیکی در آب و هوای سرد نیز بخوبی عمل میکند. ابتدا نیرو به استوانه بزرگ منتقل میشوود و سپس روغن به پیستون فشار میآورد. ایمنی دربهایی با جک هیدرولیکی بسیار بالاست.
ساختار موتور جک بازویی به گونهای است که هنگام باز و بسته شدن صدای اندکی از خود تولید میکند و امنیت درب پارکینگ را چندین برابر افزایش میدهد. در تولید و ساختار جک موتور بازویی از موادی به کار رفته است که عمر آن را افزایش میدهد و به راحتی درب را باز و بسته کند. همانطور که از نام این جک پیداست مانند بازو عمل میکند و در دربهای تک لنگه و دو لنگه نیز کاربرد دارد.
همانطور که گفتیم با آگاهی از ساختار جک درب پارکینگ، علاوه بر بیشتر شدن اطلاعات در این زمینه دید شما و بخصوص نصابان و کسانی که به دنبال آموزش نصب جک پارکینگ هستند وسعت بیشتری خواهد یافت. جک دربهای پارکینگ علاوه بر افزایش راحتی و رفاه موجب امنیت بیشتر نیز شدهاند. ساختار جک درب پارکینگ و یا اجزای تشکیل دهنده جک پارکینگ عبارتاند از استاتور یا سیم پیچ، رتور، دنده برنجی و میل ماردان جک پارکینگ که هرکدام از آنها ویژگی، عملکرد و کارکرد خاص خود را دارند. ساختار جک پارکینگ الکترومکانیک، جک هیدرولیکی و جک بازویی همانطور که اشاره کردیم متفاوت است. آتی در امیدوار است با ارائه این مقاله درباره ساختار جک پارکینگ توانسته باشد به اطلاعات شما بیافزاید.
راهبند پارکینگ به عنوان ابزاری برای کنترل عبور و مرور ساختمان ها استفاده می گردد. عملکرد انواع آن ها به سادگی امکان پذیر می باشد. به این ترتیب که با بالا و پایین رفتن آن مسیر حرکت برای رفت و آمد باز خواهد شد. راه بند ها به صورت کلی در مدل های دستی و اتوماتیک ساخته شده اند. در اینجا سعی می کنیم انواع اتوماتیک آن را معرفی و مقایسه کنیم تا در نهایت امکان خرید آن به سادگی برای شما فراهم آید.
ترکیب این سیستم با دیگر محصولات کنترل تردد می تواند برای افزایش امنیت و سهولت ثبت و کنترل رفت و آمد ها استفاده گردد. اصلی ترین وظیفه این ابزار، کنترل تردد وسیله نقلیه می باشد. برخی از راهبند ها امنیت بالایی را برای ورودی ها به ارمغان می آورند که می توان انواع بولارد یا ستونی را در زمره آنها دانست. کاری را که این محصول بر عهده دارد معمولا نمی توان از جک پارکینگی انتظار داشت؛ چرا که در صورت استفاده از جک درب اتوماتیک تردد به کندی انجام می پذیرد و در صورت تردد بالا عمر دستگاه بسیار پایین می آید.
بسته به عرض ورودی پارکینگ یا محوطه می توان از نوع تک اهرم یا دو اهرمی استفاده نمود. در شرایطی که دو بازوی متحرک برای مجموعه به کار رود طبیعتا شما به دو موتور و گیربکس نیاز خواهید داشت. این دو بازو در دو طرف ورودی قرار می گیرند. به علاوه می توانید از راهبند ستونی برای شرایطی که نیاز به امنیت بالا دارند، استفاده کنید.
انواع راهبند بر اساس عملکرد
بر اساس چگونگی عملکرد، می توان این محصولات را به چند دسته اهرمی، ستونی و زنجیری تقسیم کرد:
این نوع از راه بند ها شامل دو قسمت هستند: یک ستون عمودی به طول یک متر که در زمین نصب شده است و یک اهرم به طول 8-2 متر که به صورت افقی روی ستون نصب می گردد. مدل های اهرمی معمول ترین و متداول ترین در نوع خود بوده و این قیمت راهبند مناسب تر است. نکته قابل توجه اینکه به دلیل بلند بودن طول اهرم یا بوم، ممکن است در برابر باد های شدید دچار تنش پیچشی (سخت ترین نوع تنش) در قسمت پایه شود، بنابراین نصب آن باید با دقت فراوان انجام گردد.
در انتهای کار آموزش کلی در مورد نصب خواهیم گذاشت که بررسی آن را پیشنهاد می کنیم. یکی از بهترین ویژگی های نوع اهرمی سرعت بالای آن است که می توان آن را از پارکینگ های عمومی تا عوارضی های پر تردد نصب نمود. البته در صورتی که می خواهید از راهبند اهرمی پارکینگ برای اماکن بسیار پر تردد استفاده کنید می بایست از مدلهای هیدرولیکی خاص استفاده کرده و حتما از کارشناسان دی سی ای کالا مشاوره دریافت نمایید.
نوعی راهبند اهرمی هستند که برخی از کمپانی های سازنده برای تغییر در اندازه بوم شان استفاده می کنند. این ویژگی باعث می شود از یک نوع راهبند با کیفیت متوسط برای طیف وسیعی از اماکن در عرض های مختلف استفاده نمود. به طور مثال شرکت های زیادی هستند که راهبند بازویی تلسکوپی در اندازه 4 تا 6 متر تولید نموده اند تا بتوان از آن در اکثر ورودی ها استفاده نمود. نمونه ای از این محصولات را شرکت بتا و سیماران تولید نموده اند.
اگر در مکانهای مسقف مثل پارکینگهای طبقاتی یا ورودی مجتمع های تجاری بخواهیم از راهبند بازویی استفاده کنیم، با مشکل ارتفاع بوم مواجه خواهیم شد. به این معنی که سقف پارکینگ امکان باز شدن یا بالا رفتن بوم را نخواهد داد. کمپانی های سازنده برای این اماکن نوع بازویی طراحی کرده اند که با بالا رفتن تیرک، بوم از وسط تا شده و می تواند در زاویه 90 درجه ای در زیر سقف قرار بگیرد و یا 180 درجه بچرخد و در کنار بدنه دستگاه قرار بگیرد.
راهبند ستونی به نام «بولارد» نیز معروف است. این ستون ها بر روی زمین نصب شده، در مواقع لزوم به پایین و درون زمین رفته و مسیر را باز می کند. بولارد ها برای مکان هایی که سیستم امنیتی قوی مورد نیاز است استفاده می شود؛ مانند مراکز نظامی، سفارت خانه ها، اداره های پلیس، بانک های مرکزی، مراکز تجاری، اداری و... . قیمت راهبند ستونی به نسبت مدل اهرمی بالاتر است، اما به خاطر امنیت فوق العاده و ظاهر شیک و زیبا بسته به شرایط محیطی و خصوصیات ویژه ساختمان استفاده می شوند. Bollard ها یا انواع ستونی، دوام و ماندگاری زیادی نیز دارند. برای بهره برداری از این محصول نیاز به زیرسازی به طول حدود 1.5 متر می باشد.
مواد سازنده آنها باید مقاومت لازم در برابر نیروی زیاد را داشته باشد تا در صورت برخورد سخت اتومبیل با آن دچار مشکلی نشود. می توان برای ساخت زیر سازی آن از موادی مانند بتن، سنگ و فولاد ضد زنگ استفاده کرد. عموماً مدت زمان بالا و پایین رفتن ستون ها 3 تا 5 ثانیه می باشد که در شرایط اضطراری قابلیت کاهش تا 1.5 ثانیه را نیز دارد. می توان ستون ها را به طور مجزا و جدا از یکدیگر کنترل کرد. به این ترتیب که حرکت به درون زمین یا بالا آمدن ستون ها، به یکباره انجام نگیرد.
انواع راهبند بر اساس سیستم موتوری
شرکتها موتور راهبند و کارکردشان را از دو نوع الکترومکانیک و یا الکتروهیدرولیک انتخاب می کنند. تفاوت این دو در تعداد تردد در روز و میزان استهلاک کارکردشان است که در ادامه به بررسی هر یک می پردازیم:
این نوع محصول دارای یک موتور، یک گیربکس و چند فنر در درون بدنه می باشد که نیروی گردش را با قدرتی فراهم می کند. بنابراین می تواند بوم 2 تا 8 متری را در چند ثانیه به بالا و پایین حرکت دهد. ولتاژ موتور این دستگاهها 24 ولت یا 220 هستند. فرق این دو نوع در میزان تردد در مدل الکترومکانیک است. به این صورت که مدل 24 ولت برای تردد بالا و مدل 220 ولت برای تردد کمتر استفاده می شود. البته یکی از مزایای مدل 24 ولت اتصال به سیستم برق اضطراری با هزینه پایین است که در صورت قطعی برق همچنان به کار خود ادامه دهد.
سیستمهای هیدرولیکی برای تردد های بالا و یا نامحدود ساخته شده اند. سیستم کارکرد این نوع شباهت بسیاری با انواع الکترومکانیکی دارند. با این تفاوت که موتور این دستگاه از روغن برای بالا و پایین بردن بوم استفاده می کند که هم استهلاک دستگاه بسیار پایین می آید و هم سرعت کارکرد می تواند بسیار بالا رود. راهبند هیدرولیکی را می توان برای عوارضی و پارکینگهایی با تردد بسیار بالا مورد استفاده قرار داد، جایی که مدلهای الکترومکانیکی شاید نتوانند بیش از چند روز دوام آورند. ولتاژ کارکرد موتور آن نیز 24 ولت و 220 ولت ساخته شده که مدل 24 ولت مزیت تردد بیشتر و کارکرد با برق اضطراری را دارا هستند.
اتصال راهبند به سیستم های کنترل تردد
کارکرد راهبند به این صورت است که می توان به وسیله ریموت یا شستی که در اتاق نگهبانی قرار داده می شود آن را باز و یا بسته کرد. اما گاهی نیاز به این است که مدیریتی برای ورود و خروج وسایل نقلیه ایجاد کنیم یا بخواهیم گزارش کارکرد تردد را از کامیپوتر دریافت نماییم. در این صورت می بایست از دستگاههای کنترل تردد استفاده کنیم که در ادامه انواع آن را معرفی خواهیم کرد:
عملکرد این سیستم به این صورت است که یک نگهبان در ورودی و خروجی پارکینگ قرار می گیرد. در هنگام ورود خودرو یک کارت به سرنشین داده شده و با ثبت زمان ورود، راهبند برای باز کردن مسیر تردد بالا می رود. پس از اینکه صاحب همان خودرو به سمت خروجی می رود، کارت را به نگهبان خروجی داده و پس از محاسبه ساعت توقف و هزینه آن، مبلغ را به مشتری اعلام می نماید. پس از پرداخت هزینه، راهبند بالا رفته و راه خروج باز می گردد.
نکته قابل توجه در مورد انواع Barrier این که می توان آن را به سیستم های کنترل تردد متصل نمود. این تجهیزات می تواند شامل سیستم های کارتخوان پارکینگی و سیستم های تمام اتوماتیک پلاک خوان و یا RFID باشد تا به محض رویت خودرو در فاصله ده متری درب را باز کند، ورود و خروج را ثبت کند و در صورت نیاز هزینه پارک خودرو را محاسبه نماید. عملکرد این سیستم ها به این ترتیب است که با قرارگیری یک تگ بر روی شیشه اتومبیل مجاز و خوانده شدن آن توسط Reader نصب شده در ورودی ساختمان، ورودی برای عبور و مرور باز خواهد شد.
این سیستم قابل استفاده برای انواع ستونی و اهرمی است. از مهمترین مدل های این سیستم کنترل تردد می تواند به سیستم تگ خوان Simpark UHF-101 و تگ خوان تایگر اشاره داشت. همچنین این مجموعه می توانند به سیستم پلاک خوان مجهز گردد که با خواندن پلاک خودرو توسط دوربین مجموعه، مسیر برای تردد باز شود، یکی از این سیستم ها سیستم پلاک خوان پارکینگ مبین است. این سیستم بجز اینکه سهولت در باز و بسته شدن راهبند پارکینگ ایجاد می کند، هزینه خرید ریموت در تعداد بالا را حذف کرده و امکان مدیریت ورود و خروج را فراهم می آورد.
لوپ دیتکتور چیست؟
همانطور که در بالا توضیح داده شده می بایست یک آنتن ورودی و یک آنتن خروجی در پارکینگ قرار بگیرد. هزینه هر یک از این آنتن ها قسمت اعظم سیستم RFID می باشد. حال اگر تنها ورود خودرو برایمان ملاک باشد، می توان برای کم کردن هزینه ها، بجای آنتن در قسمت خروجی پارکینگ از لوپ دیتکتور استفاده نمود. Loop Detector سنسوری است که در چند سانتیمتری کف زمین نصب می شود و هنگامی که خودرو روی آن ناحیه قرار می گیرد، فرمان باز شدن راهبند را خواهد داد. این نکته جالب است که لوپ دیتکتور نسبت به وزن حساس است و قابلیت تشخیص وزن انسان و حیوانات را از وسایل نقلیه دارد.
قیمت راه بند بر اساس نوع عملکرد و میزان کارکرد تعریف می گردد. قیمت انواع هیدرولیکی نسبت به مدل های الکترومکانیک بیشتر است. همچنین تعداد تردد نا محدود نیز می تواند در قیمت راهبند پارکینگ تغییر ایجاد نماید. البته برند و کشور سازنده نیز در قیمت گذاری تاثیر گذار است. به طور مثال برند های ایتالیایی یا آلمانی تولیداتی با قیمت بالا عرضه می کنند. از معروفترین برند های تولید کننده آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
راهبند هم مانند دیگر انواع ابزار های حفاظتی دارای مقدار مشخصی گارانتی است. این میزان گارانتی بسته به برند سازنده، عددی متفاوت می باشد. می توان راهبند هایی با گارانتی 1 تا 4 سال از بین برند های ایرانی و خارجی یافت. نکته مهمی که باید در رابطه با این موضوع در نظر داشته باشید این است که شرکت های فروشنده راهبند، ضمانت آن را بر عهده ندارند. بلکه در صورت بروز هر گونه ایراد در روند کارکرد محصول خود، باید با شرکت سازنده و یا وارد کننده آن تماس بگیرید. شماره تماس را می توانید از روی کارت گارانتی خود ببینید.
شرکت دی سی ای کالا نمایندگی فروش راهبند های سیماران، بتا، فادینی، بی اف تی، بنینکا و فک را دارا می باشد و قادر است در سریعترین زمان محصولات این شرکتها را به محل اجرا پروژه ارسال نمایید. همانطور که مشخص است در زیبادر انواع محصولات خارجی و ایرانی در دسترس شما هستند و می توانید از میان انواع محصولات ایتالیایی و ایرانی مناسب ترین محصول برای ساختمان خود را انتخاب کنید. شما می توانید با مطالعه و بررسی ویژگی انواع محصولات کنترل تردد در سایت www.zibadoor.com محصول مورد نظر خود را انتخاب کرده و خصوصیات آن را مطالعه کنید. در هر کجای ایران که هستید برای خرید راهبند در تبریز، اصفهان، شیراز یا مازندران با همکاران ما در zibadoor تماس بگیرید تا برای خرید و ارسال محصول شما را راهنمایی کنند.
برای نصب محصول باید دو نکته کلی را مد نظر قرار داد. اول آنکه محل نصب دارای شرایط مطلوب باشد و نکته دوم آن که روش آن به درستی انجام شود. به طور مثال برای محل نصب راهبند باید نکات زیر به طور کامل رعایت شود:
برای نصب تجهیزات فضای مورد نیاز برای نصب دستگاه و لوازم جانبی بسته به ابعاد کار متفاوت است. بنابراین نصاب ها بهترین راه را انتخاب می کنند.
جک آرام بند یکی از وسایل کاربری طراحی شده برای استفاده در ساختمانها میباشد که باعث میشود درب مورد نظر بعد از باز شدن بدون نیاز به فشار از سمت فرد، بسته شود. این جکهای آرامبند از آن لحاظ اهمیت دارند که با بستن در به صورت خودکار، در مصرف انرژی صرفهجویی میکنند و همچنین امنیت دربهای خروجی و ورودی را تضمین میکنند زیرا اگر حتی شما یادتان برود که درها را ببندید این جکها خودشان این کار را انجام میدهند. عملکرد جک آرام بند بسیار حساب شده میباشد به طوری که درب در هنگام بسته شدن با سرعت نسبتا خوبی بسته میشود اما وقتی در آستانه کاملا بسته شدن قرار میگیرد و فاصلهی کمی از قفل درب دارد، سرعت جک کمتر میشود تا صدای زیادی در هنگام بسته شدن درب به علت سرعت بالای جک ایجاد نشود و نام این محصول نیز به سبب همین ویژگی میباشد. جکهای آرامبند به راحتی این کار را انجام میدهند و از ایجاد هرگونه صدای نا به هنجار در هنگام بسته شدن در که ممکن است توسط خود افراد و یا حتی عوامل خارجی مانند باد و… ایجاد شود جلوگیری میکند. از جک آرام بند در آپارتمانهای مسکونی، اداری، مغازهها و… استفاده میشود و به طور کلی کارایی بسیار بالایی دارد و هر روزه ساختمانهای بیشتری برای دربهای ورودی و خروجی خود از آنها استفاده میکنند.